Δραστηριότητες

Περνώντας στη σύγχρονη εποχή του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα από το 1970 και μετά, οι δραστηριότητες των κατοίκων στράφηκαν προς τον τουρισμό. Τα χρόνια που ακολούθησαν έφεραν μεγάλη ανάπτυξη και το νησί απέκτησε τις δομές και την οργάνωση ενός σύγχρονου καλοκαιρινού προορισμού. Σήμερα η Σκόπελος μπορεί να προσφέρει σε κάθε επισκέπτη ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαθέτοντας αξιόλογες τουριστικές υποδομές, καταστήματα, super markets, εστιατόρια, γραφεία τουρισμού, δημόσιες υπηρεσίες και κέντρα υγείας. Στα προϊόντα τοπικής παραγωγής συγκαταλέγονται τα υψηλής ποιότητας δαμάσκηνα, το μέλι, οι ελιές, το λάδι, το κρασί και διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το κατσικίσιο τυρί – το βασικό συστατικό της περίφημης σκοπελίτικης τυρόπιτας. Το φρέσκο ψάρι αλλά και το ιδιαίτερο κατσικίσιο κρέας συμπληρώνουν ιδανικά το μενού πολλών εστιατορίων..

Οι δραστηριότητες του επισκέπτη στο νησί δεν αρκούνται στις δροσιστικές βουτιές στις όμορφες παραλίες και τις βραδινές βόλτες μέσα στη Χώρα της Σκοπέλου. Η εξερεύνηση του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος συνίσταται σε κάθε περίπτωση και μια περιήγηση με τα πόδια, το αυτοκίνητο, τη μοτοσυκλέτα, το ποδήλατο ή το σκάφος μετατρέπεται σε μια μοναδική εμπειρία. Οι καταπράσινες εκτάσεις συνδυάζονται μαγικά με τα χρώματα τις θάλασσας και η θέα σε πολλά σημεία του νησιού είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Οι λάτρεις της θάλασσας μπορούν να δοκιμάσουν μια βόλτα με καγιάκ ή να ενοικιάσουν σκάφος ή ακόμα και να πάρουν μέρος σε καταδύσεις. Τα κρυστάλλινα νερά και οι ειδυλλιακές παραλίες που ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα βράχια συνεπαίρνουν τον επισκέπτη. Το ψάρεμα μπορεί παράλληλα να αποτελέσει μια ευχάριστη καλοκαιρινή ενασχόληση και το αποτέλεσμα να χαρίσει ένα ολόφρεσκο δείπνο στο τέλος της ημέρας. Υπάρχουν πολλά μαγευτικά τοπία κρυμμένα σε διάφορες πλευρές του νησιού που μπορούν γεμίσουν τη φωτογραφική μηχανή αλλά και τις αναμνήσεις των επισκεπτών.

Αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού προϊόντος της Σκοπέλου αποτελούν τα ιστορικά αξιοθέατα και η λαϊκή παράδοση. Ο αρχαιολογικός χώρος του Ασκληπιείου στον παραλιακό δρόμο του λιμανιού, τα «σεντούκια» στην κορυφή της Καρυάς και το τείχος στο Κάστρο της Χώρας υποδέχονται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Επίσης, πτυχές της πλούσιας παράδοσης των Σκοπελιτών παρουσιάζονται στο Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου, στο Λαογραφικό Μουσείο Γλώσσας, στο Αρχοντικό Βακράτσα και στο σπίτι του λογοτέχνη Παύλου Νιρβάνα με γνήσια εκθέματα και σπάνιες συλλογές τεχνημάτων και αντικειμένων καθημερινής χρήσης. Το Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς που λειτουργεί στη Γλώσσα είναι ένας ακόμη αξιόλογος χώρος που μπορεί κανείς να επισκεφθεί και είναι διαθέσιμο σχεδόν όλο το χρόνο.

Ξεχωριστή θέση στην ιστορία και στο τοπίο της Σκοπέλου κατέχουν τα πολυπληθή μοναστήρια και οι εκκλησίες και αποτελούν δείγματα του ανεπτυγμένου θρησκευτικού αισθήματος που καλλιεργήθηκε στο νησί. Τα χριστιανικά αυτά μνημεία στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 150 και πολλά φέρουν τμήματα οικοδομημένα από τον 15ο ακόμα και από τον 4ο αιώνα. Μεγάλος αριθμός μεταβυζαντινών ναών είναι διασκορπισμένος μέσα στα σοκάκια της Σκοπέλου, ενώ χαρακτηριστική είναι η οριοθέτηση της βόρειας πλευράς της Χώρας από μικρούς κάτασπρους ναούς. Αυτά που προκαλούν μεγαλύτερη εντύπωση βέβαια είναι τα μοναστήρια, άλλα κρυμμένα μέσα στα πυκνά δάση της υπαίθρου και άλλα δεσπόζοντας στις πλαγιές των βουνών, τραβούν τα βλέμματα των περιηγητών και μια επίσκεψη στο εσωτερικό τους φανερώνει παλαιές επιγραφές, σπάνιες εικόνες και αρχαία κειμήλια. Κάποια από τα μοναστήρια που δύσκολα παραλείπει να επισκεφθεί κανείς είναι η Μονή του Αγίου Ρηγίνου, η Μονή της Ευαγγελίστριας, η Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η Μονή της Αγίας Βαρβάρας, η Μονή του Τιμίου Προδρόμου και η Μονή του Αγίου Ταξιάρχη στη Γλώσσα.